Nieuws uit Suriname

Goudkoorts Para wordt model ordening

De bijna volledig geescaleerde situatie in het district Para rondom de illegale goudwinning, zal worden getransformeerd tot een model van “ordening”. Dit zegt Gerold Dompig van de Commissie voor Ordening Goudsector (COG) na twee dagen van onderhandelingen.

Intussen hebben vier groepen zich aangediend die aanspraak menen te hebben op het goud dat er ligt te Maripaston. Vanuit de gemeenschap te Pikien Saron worden zelfs beschuldigingen gelanceerd van enge belangen van vooraanstaande burgers, waaronder een parlementarier uit het gebied.

Een ontevreden groep uit het dorp presenteerde een beschikking aan de krant waaruit blikt dat het dorp een gebied van 8200 hectares heeft gehad onder de vorige regering om hout te exploiteren. Zij menen dat gouddelvers van omliggende dorpen dat gebied illegaal penetreerden wat zelfs bijna geleid heeft tot etnische onlusten tussen marrons en inheemsen. De COG heeft eind vorige week in opdracht van DC Jerry Miranda van het district Para ingegrepen en het gebied Maripaston volledig afgesloten om erger te voorkomen. Dompig laat weten dat ook die groep die met een beschikking zwaait zich schuldig maakte aan participatie in illegale goudwinning. “Zij lieten porkknockers toe in het gebied en streken een commissie op terwijl het slechts om hout en geen goudconcessie gaat”, zegt Dompig. Ook de eigenaar van de enige geregistreerde houtconcessie daar zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Dompig zegt dat de goudwinning wel zo snel mogelijk zal worden geheractiveerd. Dat zou al binnen een week het geval kunnen zijn, maar conform milieu vriendelijke richtlijnen. Ook voor wat het kwikgebruik zullen de gouddelvers gebruik moeten maken van een ‘retort’ systeem ter voorkoming dat giftige stoffen vrijkomen in de atmosfeer. Ook zal het verboden zijn om vervuild water te lozen in natuurlijke waterwegen. “Het zal niet langer zo zijn dat omliggende dorpen last zullen hebben van de goudactiviteiten. Kwikvervuiling en sociaal maatschappelijke ontwrichting zijn de belangrijkste zorgen onder dorpsbewoners. “Mensen halen hun jonge dochters van de schoolbanken om Awasa (traditionele inheemse dans) te gaan dansen. Prostitutie is verschrikkelijk”, zegt een ontevreden dorpsbewoner. Daarnaast zou kwikvervuiling ertoe hebben geleid dat gezond drinkwater een luxe is geworden. Coalitie parlementarier, Ricardo Panka, was vorig jaar de eerste om aan de bel te trekken over dit probleem. Hij wees in het parlement op de gevaren voor Republiek, die de belangrijkste waterbron van Suriname is. De waterbron zou vervuild kunnen raken door het kwik dat in het grondwater terecht zou kunnen komen. Zijn roep om wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit het het nationaal milieuinstituut, Nimos, vielen aan dovenmans oren.

Het is de herverdeling waar er met argwaan naar wordt gekeken en dorpelingen het gevoel krijgen dat er sprake zal zijn van nepotisme en machtsmisbruik van COG. Vandaag zal COG proberen te werken aan herverdeling van het gebied samen met de belanghebbenden. “Als je in een hebied van tien hectare opereerde moet je geen dertig vragen volgende week. Wij gaan zo goed mogelijk verdelen aan de hand van machines en investeringen”, aldus Dompig. Belanghebbenden uit Paramaribo die illegaal geinvesteerd hebben in zwaarmaterieel in het gebied dienen zich langzaamt aan. “Als zij dat niet doen zullen zij hun machines kwijtraken”, waarschuwt Dompig.-.

Door Eliézer Pross

29/06/2011

http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=91759

Suriname behaalt zeven medailles op CCCan-zwemwedstrijden

Suriname heeft maandag en dinsdag zeven medailles veroverd op de CCCan-zwemwedstrijden in Puerto Rico. Het gaat om 3x goud, 3 x zilver en 1x brons.Chinyere Pigot behaalde goud op de 200 meter, goud op de 50 m vrij en op de 50 rug brons. Ze heeft een nationaal en leeftijdsrecord (15-17 jaar) gevestigd. Diguan Pigot won maandag op 50 m rug goud op 50m vrij veroverde hij een zilveren medaille (24.22). Hij vestigde ook een nationaal en leeftijdsrecord. Marcelino Richaards veroverde zilver op de 50 m vlinder in een tijd van 25.15. Hij vestigde ook een nationaal en leeftijdsrecord.Cedric Blokland behaalde op de 50 m rug een zilveren medaille. Valery Amstelveen eindigde op de vierde plaats op de 200 m rug.Chinyere vestigde op de 50 m vrij met 26.13 een CCCan record.De Surinaamse Zwembond zegt bijzonder trots te zijn op de zwemmers, die fantastische resultaten hebben behaald.

Bron:  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/6212

Plaats een reactie